KFUPM ePrints

Determination of trace level perchlorate in water and seafood samples using layered double hydroxides and biosynthesized silver nanoparticles

l Determination of trace level perchlorate in water and seafood samples using layered double hydroxides and biosynthesized silver nanoparticles. Masters thesis, King Fahd University of Petroleum and Minerals.

[img]PDF (MSc.Thesis dissertation) - Submitted Version
Restricted to Abstract Only until 31 May 2016.

3082Kb

Arabic Abstract

ملخص الرسالة الإسم الكامل: مهند مبشر بشرى عبدالله عنوان الرسالة: تقدير الكميات الضئيلة من البيركلورات في عينات من المياه والمأكولات البحرية بإستخدام الهيدروكسيدات مزدوجة الطبقات و جسيمات الفضة النانوية المصنعة حيوياً التخصص: الكيمياء تاريخ الدرجة العلمية: مايو 2015 تشتهر البيركلورات بأنها أحد مسببات إختلال الغدة الدرقية والتي تنشأ كملوث للبيئة نتيجة لإستخدام أملاحها الصلبة في صناعة وقود الصواريخ والذخيرة. وبمعرفة ذلك فإنه من المهم مراقبة هذه الملوثات وأخذ التدابير المناسبة للحد من خطورتها كملوث للماء والطعام في مختلف المواقع. نسبة للطبيعة المعقدة لبيئة العينات الحيوية وعينات الطعام فإن ذلك يتطلب خطوات تحضير عينات معقدة ومستهلكة للزمن وذلك من أجل التحديد الكمي للملوثات مثل البيركلورات.من هذا المنطلق فإن طرق تحضير العينات التقليدية مثل إستخلاص السائل-السائل والإستخلاص بواسطة السوكسلت لربما تكون مصدر للأخطاء أو غير مناسبة لتطبيقات مراقبة الكميات الضئيلة من المواد. في هذا البحث تم إقتراح تطوير طرق مستقلة لإستخلاص البيركلورات من عينات المياه وعينات المأكولات البحرية معقدة البيئة. لعينات المأكولات البحرية تم تطوير طريقة الإستخلاص المساعد بالمايكرويف متبوعة بالإستخلاص بواسطة غشاء مزود بالكهرباء مطلي بجسيمات الفضة النانوية المصنعة حيوياً. بينما لعينات المياه تم تطوير طريقة الإستخلاص بواسطة الهيدروكسيدات مزدوجة الطبقات. تم تحسين كلتا الطريقتين وذلك لترقية كفاءة الإستخلاص والتي تتضمن تقدير التناسب الخطي والإسترداد والدقة وتداخلات بيئة التحليل. الطرق المقترحة تم تطبيقها علي عينات حقيقية وذلك من تقدير تراكيز البيركلورات في هذه العينات.

English Abstract

ABSTRACT Full Name : MOHANAD MUBASHAR BUSHRA ABDULLAH Thesis Title : Determination of trace level perchlorate in water and seafood samples using layered double hydroxides and biosynthesized silver nanoparticles Major Field : CHEMISTRY Date of Degree : MAY 2015 Perchlorate, a known thyroid endocrine disruptor, originates as a contaminant in the environment from the use of solid salts in the manufacture of solid rocket fuels and munitions. Knowing this, it is very important to monitor these contaminants and take appropriate measures to eliminate risks of such water and food contaminants in different locations. Due to the intricate nature of food and biological matrices, complex, time consuming sample preparation steps are required in order to quantify contaminants such as perchlorate. Hence conventional sample preparation methods such as solid-liquid extraction and soxhlet extraction are multistep procedures and prone to source of errors or not suitable for trace level monitoring applications. In this research, independent methods for the extraction of perchlorate from water and complex seafood matrices samples were developed. For seafood samples, a microwave-assisted extraction (MAE) followed by biosynthesized silver nanoparticles coated electro-membrane extraction (EME) was developed. Whereas for water samples, layered double hydroxides extraction was developed. Both methods were optimized to improve the extraction efficiency that includes the determination of linearity, recoveries, and precision and matrix interferences. The proposed methods were applied to real samples to determine the concentrations of perchlorate.



Item Type:Thesis (Masters)
Subjects:Chemistry
Divisions:College Of Sciences > Chemistry Dept
Committee Advisor:Chanbasha, Basheer
Committee Members:Barri, Thaer and Peedikakkal, Abdul Malik
ID Code:139732
Deposited By:MOHANAD MUBASHAR ABDULLAH (g201202560)
Deposited On:29 Oct 2015 09:14
Last Modified:29 Oct 2015 09:14

Repository Staff Only: item control page